Skip to main content

Alles over chape pur en isolatie

Waarom? Omdat we het u graag wat makkelijker willen maken tijdens het bouwen of renoveren.

Zand-cement chape VS anchydrietchape

Je hebt de perfecte vloer gevonden? Proficiat!  Voor je de tegels of parket kan leggen, moet je wel eerst nog even chapen. Kies je voor anchydrietchape  of  is  zand-cement chape een beter alternatief?  Met dit overzicht van de voor- en nadelen zie je snel welke chape de beste keuze is voor jouw project.

Anchy-wat?

Anchydriet of calciumsulfaat is een soort gips. Het synthetisch bindmiddel kristalliseert wanneer het in contact komt met water. Het hardt verder uit onder druk.

Anchydrietchape wordt vermengd met water en hulpstoffen. De samenstelling is wat complexer dan zand-cement chape. Anchydrietchape is erg sterk en gebruiksvriendelijk, maar niet geschikt voor elk project.

Voordelen

 • Sterk
 • Zelfnivellerend
 • Snel werkbaar
 • Geen bewapening nodig
 • Ideaal voor vloerverwarming
 • Geschikt voor vloerafwerking

The classic?

Chape met zand en cement is de meest klassieke dekvloer en noemen we traditionele chape of cementchape. Ze is goedkoper, ruwer en geschikt voor verschillende vloerbekledingen. We willen vaak overal een andere vloer. Parket zorgt voor wat warmte in de living, tegels in de badkamer of keuken. Zand-cement chape laat verschillende vloerbekledingen toe.

Timing is cruciaal in een verbouwing, traditionele chape droogt het snelst. Ze is daarbij ook minder vochtgevoelig dan anchydrietchape. Zand-cement chape is ideaal voor je kelder, badkamer of buitenterras.

Voordelen

 • Voor alle vloertypes
 • duurzaam en compact
 • Sneller werkbaar
 • Ideaal voor vloerverwarming
 • Goeie hechting van parket, tegels, kurk, ...
 • Geschikt voor alle soorten vloerafwerking

Minder kans op scheuren met zand-cement chape

Zand-cement chape is sterk en minder scheurgevoelig. Ze geeft stevigheid aan kasten of keukens die erop zullen komen. De chape beschermt de nutsleidingen en isoleert mee je huis.
Tranditionele chape vraagt bewapening. Dit vermindert de risico’s op scheuren en latere vervorming van de chape of de vloerafwerking.

Vloerverwarming

Gebruik je vloerverwarming in je kamer? Dan is zowel cement chape als anchydrietchape een goed idee.  Anchydriet en cement chape zijn uitstekende warmtegeleiders. Bovendien worden de leidingen volledig en compact omhuld door je vloeichape. Gevolg: je bespaart tot 18 procent op je energiefactuur.

Voor elke vloer

Zand-cement chape is naast duurzaam en gebruiksvriendelijk ook heerlijk veelzijdig. Je kan elke vloerbekleding gebruiken. Tenminste als je de aangepaste vloerlijmen gebruikt.

Anchydriet  kan ook maar let wel op: in vochtige ruimtes raden we je af met anchydriet te werken ook is anchydrietchape duurder dan zand-cement chape en droogt trager. De samenstelling is wat complexer waardoor er meer kan foutlopen in het proces.

Belangrijker om op te letten: anchydrietchape is erg vochtgevoelig. Voor de badkamer of buitentoepassingen pas je dus beter. Daar is de klassieke mengeling met cement en zand een betere keuze.

GRATIS VERGELIJKEN

Ontvang offertes van verschillende chape bedrijven, met 1 enkele aanvraag!

1. Vul de vragen in

2. Wij sturen uw aanvraag naar chappisten

3. Vergelijk en bespaar!